# Commonly Used Terms To Denote The 4 Operations

Addition, Subtraction, Multiplication and Division are used in many word problems. But there are various indirect words that tell us what operation must be used. We have tabulated those words for easy understanding.

Add |
Substract |
Multiply |
Divide |

Total |
Difference |
Each |
Each |

In all |
Less than |
Row |
Split |

Together/ All together |
How many more |
Group |
Row |

And |
Minus |
Total |
Half |

Sum |
Left over |
Double |
Fourth |

__Demonstration:__

**1) **Money Word Problem With Addition

Seetha received Rs {15.25} for working on Friday night and Rs.{17.75} for working on Saturday night. How much did she make in total?

Solution: Since we know that the word “ total “ conveys addition operation, let us add the amount of rupees mentioned.

i.e., (15.25 + 17.75)

Therefore Seetha made Rs.33 in total.

**2) **Money Word Problem With Subtraction.

Ramu has {Rs.25.00} to spend at the video game store. He buys a used game for {Rs15.83}. How much money does he have left over?

Solution : Since we know that the word “ left over “ conveys subtraction operation, let us subtract the amount of rupees mentioned.

Therefore Ramu has Rs.9.17 left over.

**3) **Money Word Problem With Multiplication.

Surya wants to buy a chocolate bar for {Rs.0.75}. If he buys {4} bars, how much total money will he spend?

(Rs.0.75 x 4)

Count the number of decimal places in 0.75. There are 2 decimal places.

The 7 is in the tenths place and the 5 is in the hundredths place.

Multiply 75 x 4 = 300

Put the decimal point back into the product. 3.00

Surya will have to spend Rs. 3.00.

**4) **Money Word Problem With Division.

Kumar received {Rs24.75} for his birthday. He wants to split the money into groups to save for {three things}: show tickets, stationaries, and toys. If he wants the same amount for each activity, how much money will he put into each group?

Solution :

(Rs.24.75 ÷ 3)

Divide whole Rs first (24 ÷ 3 = 8)

Divide Paisa next (0.75 ÷ 3 = 0.25)

Add Rs. and Paisa. Rs.8 + 0.25 = Rs.8.25

Write the answer. Kumar will put Rs.8.25 in each group.